In aceasta sectiune a site-ului, oferim raspunsuri la intrebarile care ne sunt adresate foarte des pe tema viitoarei iesiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana. Intrebarile sunt mentionate in forma in care le primim telefonic, prin e-mail sau Skype de la persoanele interesate sa lucreze in Marea Britanie:
-
Mai trimiteti la munca in Marea Britanie acum ca au parasit UE? Ati intampinat vreo problema?
Marea Britanie NU A IESIT din Uniunea Europeana. Marea Britanie ESTE stat membru cu drepturi depline al UE si respecta integral principiul liberei circulatii a fortei de munca in interiorul Uniunii. Votul din luna Iunie 2016 a avut rol strict consultativ al populatiei. In urma votului, guvernul britanic urmeaza sa puna in aplicare decizia majoritatii participante la vot.
DA, trimitem si vom trimite la munca in Marea Britanie fara absolut nici o problema. Drept dovada, zecile de persoane care au ajuns in Anglia prin intermediul agentiei noastre dupa data votului si care lucreaza fara absolut nici o restrictie/ingradire a dreptului de munca.
-
Ne vor mai primi la lucru?
Categoric, DA. S-a ajuns la un acord intre Uniunea Europeana si Marea Britanie in ceea ce priveste situatia romanilor care lucreaza in Marea Britanie.
Astfel, drepturile cetatenilor romani si ai celorlalte state member UE, care traiesc si muncesc in Marea Britanie si ale cetatenilor Marii Britanii in UE27 vor ramane aceleasi dupa ce Marea Britanie va parasi UE, in luna Martie 2019.
Romanii care doresc sa lucreze in UK dupa data iesirii UK si UE, vor fi obligati sa prezinte contractul de munca la intrarea in UK, contract care este asigurat si pus la dispozitie ca si pana acum de catre Promo International. Este posibil sa se solicite si pasaportul, dar decizia nu este definitiva in acest moment.
Ce se intampla cu romanii care lucreaza acum in Marea Britanie?
Nu se intampla absolut nimic. Lucreaza la fel ca si pana acum, ba mai mult in conditii mai bune avand in vedere ca salarizarea a crescut la 7.50 lire sterline/ora pentru persoanele cu varsta peste 25 de ani. Dar cei mai multi angajatori ofera acelasi salar si pentru angajatii cu varsta sub 25 de ani. Incepand din luna Aprilie 2018, salarizarea creste la 7.83 lire sterline/ora.
-
4. Am auzit, am vazut, au spus la stiri ca romanii sunt in pericol sa fie trimisi acasa.
Asa este, nu este nici o noutate. Ceea ce nu se spune insa la stiri este ca romanii care se afla in astfel de situatii nu lucreaza legal, nu au contracte de munca. Sau sunt cei care nu sunt seriosi. Nu exista nici un motiv pentru care sa fie dati afara de catre angajatori, cat timp lucreaza legal si au atitudinea potrivita la munca. Si nu e vorba doar de romani.
Astfel de situatii au fost si inainte de votul care a dus la Brexit.
-
Avem nevoie de documente suplimentare daca dorim sa lucram in Anglia/UK?
NU. Actul de identitate/buletinul este suficient momentan.
-
Avem nevoie de pasaport?
Acum nu. Buletinul este suficient.
Este posibil ca pasaportul sa fie solicitat dupa iesirea oficiala din UE, dar dupa cum am mentionat mai sus, decizia nu este definitiva.
-
Ne vor mai primi la lucru?
Categoric, DA. S-a ajuns la un acord in acest sens.
-
Si cand va parasi Marea Britanie Uniunea Europeana?
Martie 2019 – acesta este termenul estimat pentru iesirea oficiala a Marii Britanii din Uniunea Europeana
Abia in data de 29 Martie 2017, premierul Teresa May a activat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009, activare in urma careia au inceput negocierile pentru iesirea din Uniune. Procesul va dura aproximativ 2 ani, multe voci sustinand ca este o estimare optimista.
-
Va garanta Marea Britanie drepturile cetatenilor din Uniunea Europeana care vor ajunge in Marea Britania dupa activarea Articolului 50?
Categoric, DA, exact cum UE garanteaza in continuare drepturile cetatenilor UK care sunt sau vor ajunge in Uniune.
-
Cand vor incepe mai exact negocierile?
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: “Negocierile pentru Brexit dintre UE şi Marea Britanie vor începe după alegerile din 8 Iunie, abia dupa instalarea noului govern.
-
Dupa iesirea din UE in 2019, vom avea nevoie de vize pentru a calatori sau pentru a munci in Marea Britanie?
Este mult prea devreme pentru un raspuns la aceasta intrebare. Cel mai probabil, nu. Oricum, daca UK va impune vize cetatenilor UE, UE va impuna vize cetatenilor UK. Este evident ca restul Europei(UE) va reactiona si va impune cetatenilor UK, aceleasi restrictii impuse de catre UK cetatenilor UE.
Intram putin in fizica, dar aceasta este idea care va sta la baza negocierilor: se va aplica principiul actiunii si reactiunii / principiul actiunilor reciproce: daca un corp (UK) actioneaza asupra altui corp (UE) cu o forta numita actiune, atunci cel de-al doilea corp (UE) reactioneaza asupra primului (UK) cu o forta egala si de sens contrar, numita reactiune
Pana acum s-au obtinut acorduri rezonabile pentru ambele parti.
-
De ce este dureaza atat de mult negocierile, de ce sunt, de ce vor fi atat de dificile?
Pentru ca se vor discuta si renegocia tratate si intelegeri incheiate de-a lungul a 43 de ani, tratate si intelegeri care acopera mii de subiecte. Este si va fi complicat pentru ca se astfel de discutii vor avea loc in premiera, nu exista precedent. Este si va fi complicat pentru ca la masa negocierilor se vor afla Marea Britanie pe de o parte si 27 de state UE, pe de alta parte. Cele 27 de state membre UE vor reprezenta interesul a peste 30 de regiuni parlamentare din intreaga Europa, fiecare cu propriul interes. Pentru o decizie definitiva, este nevoie de acordul unanim al tuturor entitatilor implicate.
-
Ce reprezinta, ce spune Articolul 50?
Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009 prevede că „orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune, în conformitate cu regulile sale constituţionale”.
În plus, conform textului articolului, statul care vrea să se retragă trebuie să informeze Consiliul European de intențiile sale. Ulterior, UE trebuie să negocieze un acord cu statul care pleacă, prin care să stabilească „modalităţile retragerii sale, care să ţină cont cadrul relaţiei sale viitoare cu Uniunea”.
În cazul în care nu se ajunge la niciun acord, tratatele UE vor înceta să se aplice ţării care pleacă la doi ani după ce statul respectiv îşi notifică intenţia de a părăsi blocul, mai puţin în cazul în care statele membre UE decid în mod unanim să prelungească acest termen-limită.În ciuda acestor reglementări, unii analiști consideră că retragerea Marii Britanii din UE nu va fi un proces ușor, ci unul îndelungat. Aceștia cred că Londra nu va reuși să obțină condiții favorabile de negociere. procesul riguros de negociere cu UE şi cu partenerii din afara UE se întinde mult dincolo de comerţ: UK ar trebui să negocieze acorduri în domenii ca apărare şi securitate, agricultură, mediu, cercetare dezvoltare, circulatia si dreptul la munca şi aşa mai departe. Ar trebui să schimbe, completeze şi chiar să scrie de la zero legi şi regulamente interne pe chestiuni care ar fi lăsate în suspensie de ieşirea din UE, fiind acum reglementare de la Bruxelles.